På trykk i Fedrelandsvennen 12.november 2008

 

Men, er det ikke bilen til Steve McQueen?

 

Da filmskuespilleren Steve McQueen skulle gjøre riktig stas på sin første kone Neile Adams,
kjøpte han en Excalibur til henne. Finere kunne det ikke bli. Nå er bilen i Søgne.

 

Excalibur.Excalibur

Sjelden: Excalibur fra 1966 og 1967 er ikke et dagligdags syn.
Det ble produsert mindre enn hundre eksemplarer av begge årganger.

 

Excalibur.Excalibur

Mercedes look: Disse årgangene av Excalibur ble bygd for å ligne på Mercedes SSK fra rundt 1927.

Blandingen av gammelt utseende med sekstitallets teknikk var en suksess.


Excalibur.Excalibur

Kjendiser: De fleste Excalibur bilene ble levert med kjøpers navn gravert på en plate i dashbordet.
Bilene som befinner seg i Kristiansandsområdet ble kjøpt nye av kjendisene
Steve McQueen og ekteparet Bobby Darin og Sandra Dee.

 

Excalibur.Excalibur

Stolte eiere: To stolte eiere deler erfaringer rundt tekniske detaljer.
Fra venstre Ole Hallandvik og Jan Tore Søvik.

Er det noen som husker Sandra Dee og Bobby Darin? På 60 tallet var ekteparet megakjendiser, de var begge sangere og skuespillere med flere storfilmer og listetopper på samvittigheten. Også de hadde en Excalibur i garasjen. Og akkurat denne bilen befinner seg i dag i Kristiansand.

Det er Ole Hallandvik fra Søgne og Jan Tore Søvik fra Kristiansand som eier disse bilene med de særdeles spennende forhistoriene. Bilenes opphav er ikke noe de trenger å skryte på seg, de er nemlig gravert inn på dashbordet. Excalibur var såpass eksklusiv i sin tid at fabrikken sørget for å gravere inn biltype, byggenummer og navnet på den første eieren.

De omtalte bilene ble produsert på midten av sekstitallet da McQueen, Adams, Darin og Dee var på toppen av sine respektive karrierer. Vi skal bli bedre kjent med dem, men først litt om bilene, dagens eiere og hvordan de kom på sporet av doningene.

Bilen til Hallandvik er en 1966 Excalibur Series-1 SS Roadster, med andre ord en toseter. Ut i fra serienummeret er dette den tiende av i alt 90 biler produsert i 1966. Hallandvik fant sin bil til salgs i Oslo. Han var på utkikk etter en veteranbil til sommerbruk, og kom over denne. Han synes bilen var veldig tøff, og det var jo ekstra artig at en kjent Hollywoodskuespiller hadde eid den før. Søviks Excalibur er fra 1967 og heter Series 1 SS Phaeton, den har plass til fire personer og er noe større. Søvik fant sin bil på internett, den befant seg da i Colorado. Bilen ble kjøpt usett, og det drøyde skremmende lenge før den dukket opp. Hele tre måneder. Da bilen endelig kom hjem var den heldigvis i en tilstand som forventet. Denne bilen har serienummer 6018 og er dermed den attende av totalt 71 biler dette året.  Begge bilene er bygd på understell fra Studebaker, og de ble levert med en 5,4 liters V8-motor fra Chevrolets Corvette. Motoren på rundt 300 HK er koblet til en tretrinns automat kalt Powershift. En Excalibur veier i underkant av 1200 kg, så fartsressursene er det ingenting i veien med.

 

Kjendiser

Bilen til Ole Hallandvik ble altså kjøpt ny av skuespilleren Steve McQueen. Mannen med kallenavnet ”The king of cool” kjøpte bilen ny i 1966 til sin første kone Neile Adams. Hollywoodhelten var oppslukt av raske biler og motorsykler. I suksessfilmen Bullitt fra 1968 er han i sitt ess. Han elsket fart og spenning og insisterte på å gjøre de fleste stunt selv. Erfaringen hadde han fått fra mange år innen racing, både på motorsykkel og i bil. Han var ikke dårligere enn at han deltok i løp hvor også legenden Mario Andretti var med. Bullitt er en film man finner i samlingen til de fleste Amcar entusiaster. Dette er filmen man bare må ha om man digger biler. Biljakten i San Franciscos gater regnes den dag i dag som en av tidenes beste. ”Racing is life…..Everything before and after is just waiting.” sa McQueen i filmen Le Mans. Uttrykk i denne sjanger var det mange av, og med kallenavnet ”King of cool” var det nok viktig å ha slike på lager. McQueen var også en dyktig ”kampsport” utøver. Han lærte kunsten av vennen og legenden Bruce Lee. Da Lee døde i 1973 bare 32 år gammel var McQueen en av kistebærerne i begravelsen. Steve McQueen døde i 1980 kun 50 år gammel.

 

Stjerne-ektepar

Bobby Darin og Sandra Dee var de første eierne av bilen til Jan Tore Søvik. Bobby Darin var på slutten av femti og sekstitallet en av Amerikas mest populære musikere, og ble etter hvert også en kjent skuespiller. Han traff Sandra Dee under en filminnspilling og de giftet seg i 1960, Sandra bare 18 år gammel og Bobby 24. Begge var hot stuff i nyhetsbildet helt frem til hans bortgang i 1973. Bobby led av en hjertefeil og ble kun 37 år gammel. Sandra døde i 2005, 62 år gammel. Konfrontert med et liv i usedvanlig høyt tempo fortalte han om sine hjerteproblemer. Hastverk i livet hadde han fordi han ikke regnet med å bli gammel. Bobby og Sandra fikk sønnen Dodd Mitchell Darin i 1961. I 1994 skrev han bok om kjendis foreldrenes liv. Boka fikk navnet Dream lovers, som også er tittelen på en av Darins store musikalske hit. I 2004 ble det lagd film om paret. I filmen ”Beyond the sea” spilles hovedrollene av Kevin Spacey og Kate Bosworth. Det føles faktisk ganske så spesielt å ha kjørt bilen som disse legendariske Hollywood stjernene en gang i tiden eide.

 

Selebre kunder

Excalibur bilene har alltid tiltrukket seg kjendis kunder. Bill Cosby, Frank Sinatra, Ronald Reagan, Liberace, George Foreman, Rod Stewart, Prince Rainier, Dick van Dyke, Tony Curtis, Cher, Dean Martin og Arnold Schwarzenegger er eksempler på flere av bilmerkets selebre kunder.

 

Excalibur i dag

Siden siste bil rullet ut fabrikkporten i Milwaukee, Wisconsin i 1997 har det vært relativt stille rundt Excalibur. Heldigvis er det ting som tyder på at produksjonen snart kan starte opp igjen. Om så er har de en ny modell på trappene. Den sies å være ganske lik de tidligste Excalibur utgavene, det vil si omtrent som bilene vi omtaler. Fabrikken forteller at de er avhengige av positive tilbakemeldinger fra aktuelle forhandlere og kommende kunder om bilen skal realiseres. For tiden er det deleproduksjon og restaurering av eldre Excalibur biler som holder hjulene i gang. Excalibur ble produsert fra 1964 til og med 1997. I overkant av 3500 biler ble til på disse årene.

 

Story as it appared in Fedrelandsvennen

 

Front cover Inside

Store bilder/Large pictures below:

1680 X 1050 1680 X 1050
1280 X 1024 1280 X 1024 1280 X 1024
1280 X 1024 1280 X 1024 1280 X 1024 1280 X 1024