På trykk i Fedrelandsvennen 07. April 2010

75 år med Chevrolet Suburban

 


2010 Chevrolet Suburban 75th Anniversary Diamond Edition:
For å markere 75 år i produksjon lager Chevrolet en Suburban jubileumsmodell,
selvfølgelig lastet med det meste av ”goodies” fabrikken kan levere.

 


Første utgaven:
Suburban anno 1935, En stasjonsvogn på lastebil understell.

 


1941 Chevrolet Suburban:
Dette er utgaven som ble brukt av U.S Armed Forces.

 

75 år med Chevrolet Suburban

Den ærverdige transport kjempen Suburban fyller 75 år. Ingen annen amerikansk bilmodell har vært produsert sammenhengende i lengre tid.

Bilen har vært med oss i en mannsalder og har hele tiden vært veldig populær. Det er den fremdeles, men har aldri vært mer truet enn det den er akkurat nå. Dagens fokus på lavt bensinforbruk slår selvfølgelig negativt ut på en så stor og tung bil. GM gjør derfor en hel del for å holde liv i modellen. Standardmotoren, en V8er av Flexfuel typen er nå koblet til en effektiv sekstrinns automatisk girkasse som bidrar sterkt til lavere forbruk. Oppgitt forbruk på motorvei er her 1 liter pr.mil. For mange av oss kan den nok virke unødvendig stor, men det er nå slik at dette er en biltype det er behov for. Bilens romslighet, både når det gjelder persontransport og gods eller kombinasjonen av disse er gull verdt.

Ideen ble til da man på 1930-tallet så behovet for en robust truck-basert stasjonsvogn. Første Suburban ble lansert i 1935 og bar det godt beskrivende navnet Suburban Carryall. De første utgavene hadde sitteplass til åtte personer og seter som var enkle å ta ut for å gi plass til gods. Siden bilene var bygd på truck/lastebil chassis var de godt egent som arbeidsbiler og viste seg raskt å være robuste og trofaste ”arbeidshester”, noe man ikke minst fikk bekreftet da U.S Armed Forces tok bilene i bruk med stor suksess under andre verdenskrig.

Dagens utgave er helt i takt med forgjengeren. 2010 utgaven har sitteplass til ni personer og seter som enkelt kan rokkeres om eller fjernes. For å markere jubileet lager Chevrolet en 75th Anniversary Diamond Edition jubileumsmodell i 2570 eksemplarer for det amerikanske markedet og 300 utgaver på deling for eksport markedet. Tidene har endret seg dramatisk for denne biltypen, men det er utvilsomt et marked for Suburban. Den er nok blitt mindre aktuell for de som kjøpte den av entusiastiske årsaker, men med sin gode laste og tauekapasitet er den et ”must” for det profesjonelle markedet og en superpraktisk bil for folk som virkelig har mye å dra på.

 


1955 Chevrolet Suburban / 1960 Chevrolet Suburban:


1967 Chevrolet Suburban / 1973 Chevrolet Suburban:


1992 Chevrolet Suburban: